EDİRNE KIRMIZISI PROJESİ

Yüksekokulumuzda, öğretim elemanları, Doç. Dr. Nilgün BECENEN ve Öğr. Görevlisi Dr. İsmail YÜCE tarafından yürütülen, Üniversitemizin desteklediği, Edirne Kırmızısı çalışmaları kapsamında bir araştırma projesi yürütülmektedir.

Uluslararası literatürde Fransızca ismiyle "Rouge d'Andrinople" olarak bilinen ve sanayi devrimi sonrası Avrupa'da önemli birçok tekstil üreticisinin ilgisini çeken "Edirne Kırmızısı" günümüzde unutulmuştur. Ayrıca Edirne İlimiz ipek böceği yetiştiriciliği açısından elverişli olsa da, günümüzde ipek böceği yetiştiriciliği çeşitli nedenlerle terk edilmiştir. 

Projenin amacı ve hedefleri; Edirne ilinin, tarihinde var olan ancak unutulmuş, kökboyacılığı ile ipek kumaşı yeniden gündeme getirerek, tekstil sanayine kazandırılmasıdır. Bu amaçla,  Edirne topraklarında yetiştirilip hasadı yapılan kök boya bitkisi (Rubia tinctorium L.) ile ipekli kumaşlarda Edirne kırmızısı rengini elde etmek için okulumuz Giyim Üretim Teknolojisi programı atölyesinde çalışmalara başlanarak, Edirne Kırmızısı rengi Üniversitemiz Edirne Kırmızısı komisyon üyelerinin onayı ile belirlenmiş ve Edirne Kırmızısı rengi tanımlanmıştır. Belirlenen Edirne Kırmızısı renginde ipek kumaş boyanmıştır. Bu kumaş, Trakya Üniversitesinin 5 Ekim 2022 de düzenlediği Hasat Günü şenliğinde tanıtılmıştır. Ayrıca bu kumaştan kravat, gömlek gibi tekstil ürünleri dikilmiştir. Proje ile Trakya Üniversitesinin almaya çalıştığı Edirne Kırmızısı coğrafi işaret belgesine de katkı sağlanmıştır. Proje kapsamında yapılması planlanan çalışmalar devam etmektedir.
Ek Resimler
Bu içerik 19.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 194 kez okundu.