HİBRİD VE ELEKTRİKLİ TAŞITLAR TEKNOLOJİSİ PROGRAMI TANITIMI

PROGRAMIN TANITIMI VE AMACI
Trakya Üniversitesi, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Elektrik ve Enerji Bölümü altında yer alan Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı 2021-2022 Güz yarıyılında ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime başlamıştır. Programın amacı, ülkemizde temelleri atılmaya başlanan hibrid ve elektrikli araç teknolojileri alanında bilgi birikimi olan veya bu alanda çalışmayı hedefleyen firmalarda çalışmak üzere teorik ve pratik bilgiye sahip nitelikli ara eleman yetiştirmektir. Günümüzde tüm dünyada en fazla ilgi çeken teknolojilerden biri olan hibrid araçlar  teknolojisindeki iyi yönlü gelişmeler ve artan iş gücü talebi nedeniyle, mezun olan öğrencilerin iş bulma potansiyelleri oldukça yüksektir. Mezun olan öğrenciler okulda aldıkları teorik eğitimin yanında, atölye çalışmalarıyla da mesleki beceri ve deneyimlerini geliştirerek yeterli bilgi, birikim ve beceriye sahip üretken ve yenilikçi bireyler olarak kendilerine sektörde yer bulabileceklerdir. Ayrıca, öğrencilerimiz ön lisans eğitiminin ardından istedikleri takdirde ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’na girerek kariyer açısından yükselme imkanlarına da sahiptir. Programımızdan 4 yarıyıl sonunda 120 AKTS tamamlanarak ve 1 yarıyıl programımız ile alakalı bir endüstriyel kuruluşta staj yapılarak mezuniyet hakkı kazanılır.

PROGRAMIN ÖĞRENME KAZANIMLARI
Öğrencilerimiz; temel matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili konularda yeterli altyapıya sahip, yaşam boyu öğrenme felsefesini özümsemiş, temel Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi bilgisi, elektrik motorları, şarj sistemleri, temel elektrik ve elektronik bilgisi, otomotiv teknolojileri ve yenilenebilir enerji sistemleri hakkında teorik ve pratik bilgiye sahip, iş güvenliği ve işçi sağlığı ve etik değerlerin önemini kavramış, teknikerlik problemlerini tespit etme, tanımlama, çözme ve uygun pratik yöntemler ile birlikte alanıyla alakalı tasarım ve analiz programlarını kullanabilecek bilgiye sahip, analitik düşünme ve yorumlama becerisi gelişmiş bireyler olarak mezun olmaktadırlar

PROGRAMDAN MEZUN OLANLARIN ÇALIŞMA ALANLARI
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı; Elektrik, Elektronik, Makine, Bilgisayar ve Otomotiv programlarından oluşan multidisipliner bir programdır. Buna göre programdan mezun olan öğrenciler, Hibrid ve Elektrikli araçların üretim tesislerinde üretim planlama, AR-GE, tasarım, montaj ve kalite kontrol gibi birimlerinde tekniker olarak istihdam edilebilirler. Ayrıca, otomotiv sigorta şirketlerinde, hasar uzmanı ve sigorta uzmanı olarak, özel oto bakım ve onarım servislerinde teknik eleman veya servis sorumlusu olarak da çalışabilirler. Bağımsız olarak kendi özel ve yetkili servislerini de açabilirler.
Bu içerik 30.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 2259 kez okundu.