S
GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ PROGRAMI TANITIMI
Giyim Üretim Teknolojisi Programı’nda 2 yıl süreyle 3+1 Eğitim Sistemine uygun ön lisans eğitimi verilmektedir. Öğretim programı, Bologna sürecine uygun, teorik ve uygulamalı zorunlu, mesleki ve seçmeli dersleri içermesinin yanında 4. dönemde işletmede mesleki eğitim ve staj dersleri öğrencilerin bir dönem boyunca çalışacakları yerde uygulamalı olarak yapılmaktadır.
Giyim Üretim Teknoloji Programı’ndan mezun olan öğrenciler ‘‘Giyim Üretim Teknikeri’’ unvanını almaktadırlar.
İki yıllık Giyim Üretim Teknolojisi Programı sonucunda mezun olan öğrencilerimiz için hedefimiz; ülkemizde geniş istihdam olanağına sahip tekstil ve hazır giyim sektöründe üretim organizasyonunun sağlanması için aranan eleman ihtiyacının karşılanması, tekstil malzeme ve yan ürünlerini iyi tanıyan, kalıp hazırlama programlarına hâkim, kalıp çizme, kesme becerisi gelişmiş dikiş makinelerini iyi tanıyan, problem çözen, dikiş bilgisi olan, yapılacak işin kalıbını çizebilen ve verimli çalışabilen teknik eleman yetiştirmektir.
Öğrencilerimiz, Giysi illüstrasyonu ve teknik çizim yapmayı, koleksiyon ve numune hazırlamayı, üretimini yapacağı giysilerin özelliklerine göre ana ve yardımcı malzemeleri seçmeyi, giysi kalıplarını hazırlamayı, pastal planı hazırlamayı ve pastal atmayı, kesim yapmayı, serileme yapmayı, seri üretim yapmayı, giysi süslemeyi, marka pazarlamayı, kalite kontrol yapmayı, ürün geliştirmeyi, ürün takibi yapmayı, son ütü ve son kontrol yapmayı öğrenerek, tekstil ve hazır giyim işletmelerinde AR-GE, müşteri ilişkileri, model hane, kesimhane, imalat, kalite kontrol, pazarlama, sevkiyat departmanlarında nitelikli eleman olarak çalışacak yeterlilikler kazandırılmış olarak mezun olacaklardır.
Bu programı, meslek liseleri “Giyim Üretim Teknolojisi” “Moda Tasarım Teknolojileri” “Tekstil Teknolojisi” mezunları başta olmak üzere tüm liselerden mezun öğrenciler tercih edebilirler. Öğrencilerimiz, 2 yıllık ön lisans süreci sonunda 120 AKTS kredisiyle mezun olacaktır. Dersler teorik, uygulamalı, zorunlu, mesleki ve seçmeli olup, programda ulaşmayı hedeflediğimiz nokta; mezunlarımız iş hayatına başladıklarında mesleki olarak işlerine kısa sürede uyum sağlayabilecek, üretim organizasyonu, marka yönetimi ve iş güvenliği konusunda bilgi ve beceriye sahip, kaliteli, teknik aranan eleman olarak yetişmelerini sağlamaktır.
- Giyim Üretim Teknolojisi programı öğrencileri, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil Mühendisliği, Tekstil ve Moda Tasarımı lisans programlarına geçiş yapabileceklerdir.
- Giyim Üretim Teknolojisi programı öğrencileri diğer üniversitelerin giyim üretim teknolojisi programına yatay geçişle geçebilirler. Farabi, Erasmus ve Mevlana değişim programlarıyla da diğer üniversitelerde okuyabilirler.
- Giyim üretim teknolojisi programı öğrencileri Açık Öğretim İktisat ve İşletme fakülteleri lisans bölümlerinin 3. sınıfından devam ederek lisans tamamlayabilirler.
Okulumuzda Giyim Üretim Teknolojisi Programı’na ait günümüz teknolojisini takip eden Giyim Üretim atölyesi ve bilgisayar laboratuvarı mevcuttur.
Giyim Üretim Atölyesi: 20 adet dikiş makinesi, 4 ve 5 iplik overlok makinesi, ev tipi dikiş makinesi, etek reçme makinesi, nakış makinesi, boya makinesi, çamaşır makinesi, buhar kazanlı iki ütü bulunmaktadır.
Bilgisayar Laboratuvarı: Bilgisayara giriş dersleri ve bilgisayar uygulamalı dersler laboratuvarında her öğrencinin ayrı ayrı çalışabileceği bilgisayarlarla donanımı sağlanmıştır.