Radyo ve Televizyon Öğrencileri Edirne Basını ile Buluştu

Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda, Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı Röportaj dersi kapsamında "Yerel Basının Güncel Sorunları ve Medyada Etik" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Edirne Televizyonu’ndan Işık Burcu Koç, Ahval Gazetesi’nden Damla Göç Akyüz, Hudut Gazetesi’nden Olgay Güler ve Vatandaş Gazetesi’nden Yavuz Göktaş konuk oldu. Yerel basının güncel sorunlarının konuşulduğu söyleşide, Ahval Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Damla Göç Akyüz, her ne kadar özgür çalışabilse de sahada kadın gazeteci olmanın zorlukları olduğunu ancak, bu zorluklarla mücadele etmeye kararlı olduklarını dile getirirken,  Yavuz Göktaş, en büyük sorunlardan birinin ekonomi olduğuna değindi. Olgay Güler ise, "Yerel medyada hız çok önemli. Yapılan haberin 5 dakika sonra hiçbir manası kalmayabiliyor. Ne kadar doğru haber yapıldığı etik açıdan çok önemli. Doğrusu, gazeteciliği para kazanmak için yapmak istiyorsan işin içine başka şeyler giriyor" dedi. Öğrencilerin, ulusal basının yerel medyaya bakışı konusunda yönelttiği bir soruya Olgay Güler, "Mesela burada olan bir trafik kazasını yazdığımda İstanbul'daki haber muhabiri arkadaş 'İstanbul'da bundan 50 tane oluyor. Ne yapıyorsun sen?' diyor. İstanbul'dan farklı bir perspektifle yazabilmek, basında yer bulabilmek demektir. Yaygın basından biraz geride kalmış hissiyatı var. Bunun en büyük sebeplerinden biri, ajansların yaygın olmasıdır." şeklinde yanıt verdi. Edirne Televizyonu Sorumlu Müdürü Işık Burcu Koç ise, ülkede belirli bir süreçten geçildiğini belirterek, "Siyasi temsilciler ve kurum müdürleri bize açıklama yapmaktan kaçınıyorlar. Edirne'de tek televizyon olarak özellikle önemli konularda ilgili kişilerle randevu almaya çalışıyoruz. Ancak randevuya gittiğimizde 'Biraz daha beklerseniz, ajanstan gelecek' diyorlar. O andan sonra çabamın bir anlamı kalmıyor. Yerel basın temsilcileri olarak üzgünüz. Belirli bir yerde görmezden geliniyoruz." dedi. Söyleşide, gazetecinin temel görevinin haber yapmak olduğu belirtilerek etik konusunda insan hayatının mı, yoksa haberin mi öncelikli olduğunu tartışmanın önemli olduğunu vurgulandı. Gazeteciler öğrencilerin soruları üzerine fotoğrafların ve görüntülerin kullanımı konusundaki düşüncelerini ifade ederken habere giden muhabirin bütün görüntüleri alması gerektiğini, sorumlu yazı işleri müdürlerinin bu görüntüleri eleyecek kişiler olarak etik konusunda hassas davranmalarının şart olduğunu belirttiler. Etkinlik, çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.
Bu içerik 29.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 299 kez okundu.